Juhuu, så fik jeg hul på det. Blah blah blah...

oems billede
4.5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4.5 (2 stemmer)

Skriver lige for at juble i fuld offentlighed. Og så har jeg erfaring for at når jeg skriver til mig selv, så er de næste trin i klargøringen mere i fokus end hvis jeg bare lader stå til og gør det peu en peu.

Jo, jeg fik startet forårsklargøringen i dag. Og det er slemt efter en vinter og to sæsoner i vandet. Fyldt med rurer langs vandlinien, snavset, gulnet hist og her og også lidt misfarvninger fra snavsede fendre, slid osv. Og så lige et par skrammer også, særligt der hvor fendrene hænger og dasker langs fribordet. Det må jeg have mere fokus på ved fortøjning..

Fik åbnet vinterpresenningen, og smøget den op så fribordet var tilgængeligt, - undtagen stævnen, ellers måtte jeg demontere det helt. Helt rart at sidde i fri luft i cockpittet.

Min stige er for kort, - den stammer fra min Drabant 22, - så jeg bliver nødt til at udskifte. Det betød at jeg ikke kunne komme ordentlig til øverst på fribordet. Vandet løb ned ad mine arme indenfor mine ærmer. Sidenhen fandt jeg en blød bilvaskebørste på en stang i mine stuverum, - den hjalp lidt.

Nå men jeg havde noget oxalsyre opblandet i vand, som jeg fik afvasket fribordet med. Det gjorde godt.

Vandlinien blev jeg ikke færdig med. Jeg forsøgte mig med en mikrofiberklud og knofedt. Ikke så ringe, men rurerne går ikke af sådan lige, øv. Så forsøgte jeg at sætte mikrofiberkluden på min Multimaster, det var desværre heller ikke nogen succes. Jeg troede ellers jeg havde fundet en genvej for knofedtet. Forsøgte også med vandslibning, kord 240, men var lidt bange for at det var for groft til gelcoat, så jeg turde ikke, det virkede heller ikke effektivt.

Tænkte at rurerne måtte stå i blød, så jeg fandt noget Hempel Yacht cleaner og smurte vandlinie, fribord og hele bunden ind i det. Så var det spisetid, og jeg dækkede båden til igen og tog hjem. Håber yacht cleaneren ikke skader ved at blive siddende, pyh ha...

Men det føles godt lige nu alligevel. De første ca 2-3 timers arbejde gennemført.

Skal have googlet på rensning af rurer (5% saltsyre i vand, mener jeg at huske, eller et eller andet Hempel).

Og på rensning af fribord (gulning, udstødning, misfarvning etc.). Jo jo abralon-muligheden er der fortsat, men jeg skal lige vurdere hvor slemt det er først.

Og så skal der bare gøres rent på dæk og indvendigt. Her kommer fatter med kost og spand. Glæder mig.

Skal have gjort rent under dørken indvendigt også, i sumpen, skal have fundet det bedste middel hertil.

Har bestilt nye hynder til min dæksalon, - måtte bløde en hel del kilo for en komplet udskiftning. Men det føles godt alligevel, næste år har jeg jo glemt de penge, og så har jeg hynderne Smile

Blah blah blah...osv.

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
HOs billede

Sidst jeg havde ruer langs vandlinjen, skrabede jeg så meget jeg kunne med en "spartel" af træ, og "gned" resten af med hvidt skurer pulver fra køkkenskabet, det var faktisk det eneste jeg kunne få det af med.
(Nummer et at lave en spartel i, er en akrylstykke på 10mm i tykkelsen, det er hammer godt, men nok de få der lige har et stykke 10mm akryl liggende. Det er rigtig hårdt - men alligevel så blødt det ikke skader overfladen)

Krakas billede

God ide med acrylskraberen, acryl har de i byggemarkedet. På min båd springer rurene helt af bundmalingen ver et let tryk med en alm spartel. Hvis de sidder på gelcoaten skal man vist hæve vandlinien ;oD. Men kalken kan fjernes med syre, som nok ikke skader gelcoaten.

oems billede

Tak for input, jeg er ikke kommet videre med rurerne, men alligevel. Jeg er nu behørigt udstyret med saltsyre, eddikesyre og citronsyre, abralonskiver, vådslibepapir osv.

Vejret fejler ikke noget i hvert fald.

Nå men jeg blah blah' er lige lidt. Mest for at holde min samvittighed god.

Pillede vinterpresenningen af og fik den lagt sammen. Købte en skræddersyet fibertex-presenning sidste år, ku ikke nænne at lade være. Noget af et projekt at tage af og lægge sammen, men nu er den pakket sammen og klar til næste år. Fik et helt særskilt stativ med, som også skal pilles af og erstattes med søgelænderet. Det har jeg ikke gjort endnu det kan vente lidt. Næste år skal jeg have fundet en måde at opsamle vand fra masten, så det ikke løber ud over dækket. Mon ikke man kan vikle noget rundt om masten oven over presenningen, som opsamler vandet.

Tog sejl, sommerpresenning og lazypack hjem for at vaske det af for alger og snavs. Lagde det på en Harald skod presenning på græsplænen og så var der dømt knofedt, lunkent vand og rodalon (i stærkere og stærkere blandinger, afhængig af den virkning jeg syntes der var). Det hjalp ekstremt, selv om jeg ikke var helt tilfreds. Lazypacken hænger til tørre nu.

Sejlene fik jeg ikke vasket, det må komme i morgen så. De ser fornuftige ud, selv om der er en lille smule alger og lidt jordslåethed. Men ikke meget.

Fik monteret sommerpresenning igen, helt rart at der er fri adgang til båden uden vinterpresenning.

Var ellers lige klar til at begynde at slibe lidt, men så viste det sig at alle el-stikkene ikke var EU-stik, men skiftet til almindelige schuko-stik, så det gik der lidt tid med, og så var det alligevel for sent at starte.

Imorgen må det hedde vask af sejl og i heldigt fald også at få dem sat på igen, egentlig mest for at de kan tørre helt igennem efter vask.

Og så skulle jeg fanme gerne have slebet bunden af, gjort rent, slebet fribord, pillet gammelt navneskilt af og sat ny på. Motor, skroggennemføringer checkes osv. Og så videre, og så videre. Ved sgu ikke hvornår det bliver vandgang.

oems billede

Hmmm, - mere blah blah. Humøret svinger lidt, her inden man rigtigt kommer i gang. Og alle de andre ser ud som om de er klar til at komme i vandet. Deprimerende. Nå men nu fik jeg da fjernet det gamle navn, selv om der fortsat sidder noget lim eller lignende tilbage. Prøvede at nulre det af, men det gik nu ikke helt. Måske skulle det varmeblæses igen. Må undersøges,

Prøvede at give agterstavnen en abralon 2000-tur. Selv om gelcoaten føles glat og tør, - og vil gøre sig godt når den poleres og vokses, så sad der fortsat lidt misfarvning fra badestigen, - formentlig fra diverse snavs, mudder m.v. Og lim fra det gamle navn tog det ikke. Konklusionen må vel være at abralon er rettet mod finish af fribord m.v. Egentlig fuldt på linie med ganske almindelig vådslibepapir, men altså monteret på en vatrondel og udført via en excentersliber.

Rurerne langs vandlinien byder mig en udfordring. Næste gang fjernes de altså ifm optagning, - helt og holdent. Jeg har nu prøvet med saltsyre, uden jeg så lyset. I hvert fald følte jeg at jeg manglede noget at skrabe med, - noget blødere end gelcoat (træ, acrylplast). Jeg skal have en lille tænkepause, - prøver at bruge en blomsterforstøver med saltsyre, som jeg så sprøjter på noget køkkenrulle, som jeg så fikserer via syren. Hvis jeg så sprøjter regelmæssigt i et par timer?, så må det vel opløse det. Har læst på nettet at man starter med saltsyre, indtil kun selve bunden/ringen fra rurerne sidder der, . derefter bruger man afkalker, - citronsyre eller eddikesyre.

Tror ideen er at det skal sidde på et stykke tid, - prøvede nemlig med Watski's Barnacle remover, og det virkede som om det tog lidt, - men muligvis fordi det var forberedt gennem saltsyre, eller også fordi barnacle removeren bedre fæstnede sig til siden.

Skal nok få det af, men trænger lige til at være væk fra det.

Gav mig til at slibe bunden med en excentersliber kort 80, som jeg lånte , - det var ikke så ringe endda, så jeg må have min egen båndsliber med og have rigeligt med papir. Bunden ser fin ud, men der er da få overraskelser. Nederst på skægget sidder der et stykke jern, som åbenbaredes da jeg sleb og et tykt lag skallede af på spidsen. Det må jeg have 'primet' igen, - jeg antager jeg bruger et lille stykke fiber med epoxy. Det overmaler jeg så med bundmaling. Blev cirka 1/3 færdig med bundslibning.

Jeg mangler sgu meget endnu...2 effektive weekends måske, i heldigt fald? Omkring 1. maj, - det er da heller ikke så ringe hvis det altså lykkes... Synes jeg da.

Torben Jørgensens billede

http://marinelageret.dk/baadpleje-285/ruer-fjerner-15722.html

Det kunne da godt være jeg skal have procenter ved Marinelageret. Tongue

oems billede

Tak for linket Smile

I første omgang har jeg fulgt råd fra Harding på dk.fritid.sejlads og jeg har også googlet på nettet.

Rådet er saltsyre, og jeg har faktisk med en portion 30% saltsyre fået hovedparten væk. Det er muligt 30% saltsyre kan fortyndes og fortsat virke, men jeg har ikke bemærket problemer indtil nu med 30%.

Jeg skal bemærke at de sidder på fribordet, og jeg derfor ikke bare kan skrabe/slibe dem af.

Jeg hælder saltsyren i en blomsterforstøver, sprøjter det på, hvorefter ruerne (rurerne?, lærer aldrig at stave til det ord) bobler/syder op. Når det har siddet lidt og ikke længere syder (10-20 sek), tørrer jeg af med en mikrofiberklud og sprayer igen saltsyre på. Så længe det syder op er der mere tilbage og man skal fortsætte med at spraye på. Desuden kan man jo mærke via kluden om fribordet fortsat er ujævnt.

Det er ikke rart at få på fingrene eller i øjnene, så jeg har da handsker, åndedrætsværn og briller på (for det meste) Smile

Det var dagens dont. Ikke færdig, men det har rykket lidt. Skal lige have en portion saltsyre mere for at tage det sidste på den ene side.

Derudover måtte jeg sædvanligvist bruge tid på at finde vand og el, da min båd igen var flyttet til ny plads i byggekaos'et. Og min nyanskaffede skomåtte, som lå på jorden ved min båd, var naturligvis forsvundet i forbindelse med flytningen. Øv..

oems billede

Sådan, saltsyre 30% tager rurer på den lette(?) måde. Arbejdet er færdigt, done, check. Men galvaniseringen på stativet er ikke glad for det Smile

Nu er jeg der hvor jeg burde have været da båden blev taget op. Lidt længere, måske. for jeg har jo slebet bunden knap halvvejs. Fribordet blev også vasket en ekstra gang i dag.

Jeg er klar til polering og bundslibning. Så hvis jeg kan få fat i noget el i morgen, så kunne jeg jo blive klar udvendig, til voks og bundmaling. Forinden kommer så dæk og glasfiber på ruffet. Og rengøring og klargøring indvendig.

Lang tid endnu. Mangler at vaske sejl også, rigge dem til og at demontere stativ fra vinterpresenning. Checke motor.

Det er på dette tidspunkt at forskellige projekter overvejes med hensyn til at vente til båden er kommet i vandet:-) F.eks. rengøring i sumpen og andre steder indvendigt. Slibning/lakering af indvendige dørkplader m.v. Gardiner. Udskiftning af luftventiler til tanke.

oems billede

Sikke en l....dag, fik stort set intet lavet. Fik pillet selve stativet fra vinterpresenningen af og monteret søgelænder igen. Det gik der da noget tid med. Nå ja, - og fik købt en 40 meter kabeltromle med 4 stik så jeg lettere kan nå til noget strøm. Ud over at jeg har bestilt en han-schuko -> eu-stik/hun så jeg kan bruge mit almindelige landkabel også uden eu-stik. Fik også gnubbet det sidste lim fra det gamle navn væk, så nu er der kun polering der udestår her. Fik også lagt stativ på plads på loftet, bortset fra to lange rør, som jeg ikke ku ha i bilen, - de blev lagt i masteskur.

Har fået plads tildelt i den nye lystbådehavn, desværre er jeg tildelt en plads som er for lille og som afspejler at havnens database ikke er blevet opdateret med ny båd, - det gik der også lidt tid med, måtte jo ud på molen og kigge det efter.

Optimismen hjemmefra med hensyn til dagens mål og arbejdsindsats bliver desværre skudt ned gang på gang:-)

oems billede

Lidt fremskridt her lørdag, bunden er nu slebet af med korn 80 og en kombination af båndpudser og multisliber. Kunne godt tåle en omgang mere med lidt finere korn, men jeg er nogenlunde tilfreds. Helt nede under bunden af kølen er jeg dog lidt usikker. Nu skal skruen have en rengøringsomgang, tærezinken på akselen skal demonteres og udskiftes og så skal skroggennemføringerne renses for rurer og snavs.

I morgen, hvis det flasker sig med tiden..

Så hedder det slibning af gelcoat, og det hedder vask/behandling af dæk og gelcoatpartier på dæk/ruf og cockpitkant.

I heldigt fald kan det påbegyndes i morgen. Må have bestilt noget tærezink til aksel og motor.

Så burde der være klar til indvendig rengøring en gang i Kr Him ferien.. Måske ku' jeg blive helt klar der, det burde jeg kunne.. Så vil jeg faktisk være nogenlunde tilfreds med mig selv endda Smile Ikke helt, men nogenlunde,

Torben Jørgensens billede

Kanon!! Ole... glæder mig til at høre næste afsnit - OG det mener jeg faktisk!.. Eneste minus er at dine updates ikke er krydret med billeder. Smile

oems billede

Tak Torben, skal prøve at tænke på det med billeder Smile Men fik ingen billeder idag.. Problemet er jo at jeg nødigt tager billeder fordi det afslører hvor sjusket jeg arbejder...

F.eks. har jeg i dag slebet skruen, og den burde nu fremstå i skinnende messing. Men jeg stod af på halvvejen, den er glat og rar at røre ved, men der er mørke pletter med messing imellem. Jeg er selv tilfreds (næsten). Og skroggennemføringerne fik jeg også checket af for rurer og renset. Logen renset tilsvarende. Ekkolod renset. Tærezink på aksel fjernet.

Så dagens program blev egentlig nået.

Men hold da kæft hvor tiden går med snak, - har snakket med 3-4 stykker, - som tilsyneladende har masser af tid. Bevares jeg kunne jo bare sige at jeg har travlt, - men så travlt har jeg nu heller ikke selv Smile Hvor har vi skældt ud på alle de andre idioter, på havnebestyrelsen, på alle de andre undtagen os selv.

Et par timers arbejde blev det til, - inklusiv ledningstræk, finde ting frem, låse stige op og sætte den, hente vand, pakke sammen igen, rydde op, stige på plads osv.

Skal (!) altså være færdig i Kr Him-ferien. Men det er som om alt det man planlægger hjemmefra bliver til noget andet når man først står der. Øv, - men OK for i dag på et par timer.

Torben Jørgensens billede

Jep.. Jeg ville egentlig have været ud at sejle idag. Det eneste jeg manglede var at spænde riggen efter. Derefter skulle jeg lige hjælpe en med at sætte mast på hans Bianca 32.

Jeg fik riggen spændt efter og kontrolleret at alt var klar til afgang når han var klar. Men det var han langt fra. Imellem tiden hjalp jeg 2 andre med at få båret en lidt mindre mast ned fra et maste stativ - herefter en med en kæmpe mast. Vi var 5 mand til at løfte den!! Tak for kaffe.. tror den var fyldt med beton.

Nå - hjalp herefter Michael/Bianca 32 færdig med masten. Den skulle nu på. Det blev også gjort. Men hele eftermiddagen var væk. Kom lige hjem til aftensmad. Maden var klar lige idet jeg trådte godt og grundig sulten ind af døren. Frikadeller, kartofler, brun sov og salat med friske grønne asparges - Dejlige hustru. Smile

Det med sejladsen når jeg nok i den kommende uge alligevel.. Så.. jeg kender det! Smile

Jacob Laugesens billede

Jeg syntes også at ting tager mere tid en planlagt. Jeg skulle have været i gang med fribordet i dag. Vi skulle bare lige kikke på en barnevogn.

I virkeligheden blev det til: kikke på barnevogn, kikke på marked, kikke på andet marked, kikke på tredje marked, kikke på ny barnevogn, købe barnevogn, stille barnevogn ved forældre (overtro) og derefter var der kun tid til lidt arbejde lidt i haven.

Men det var en god dag! Og vi plejer at sige at vi ikke vil stresse over at vi ikke er færdig endnu. For det betyder bare at vi har utroligt mange ting vi nyder at gøre udover båden. Og så har vi det vel egentligt meget godt.

Annonce