Sejlads i tåge

Birgitte Larsens billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)

I forbindelse med at det de sidste mange dage har været meget tåget, kom jeg til at tænke på - hvordan forholder man sig, hvis man skal sejle i tågen?

Nogen der har erfaring med det? Vi snakker sejlads med sejlbåd.

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Yachtskipper Martins billede

Nu er tågen sikkert drevet over, men den kommer igen, det er sikkert.

Tåge kommer ofte som en overaskelse, hvor tæt den bliver og hvor hurtigt den kommer, og for den sags skyld også hvor hurtigt den kan forsvinde igen..

Det aller aller vigtigste er at du ikke må få panik eller blive bange, det skal du aktivt bekæmpe f.eks. ved at koncentrere dig om det der skal gøres nu, og ikke det der kan ske.

Du har selvfølgelig din redningsvest på ikk' ?

Men her et par yderligere råd og tips

Du skal overholde de internationale søvejsregler som Danmark også har som lovgivning. I international smmenhæng hedder regler COLREG.det gælder alle fartøjer også robåde eller tømmerflåder. Reglerne er til for at forhindre collision ligesom færdselsreglerne på land.

Især i tåge er det vigtigt at alle følger reglerne.

Søvejsreglerne indeholder et antal regler som er nummererede.
I tåge gælder de almindelige vigeregler ikke, fordi de gælder kun skibe der er i sigt af hinanden så det er regel 19 der gælder i tåge, dine lanterner skal tændes, du skal holde udkig og du skal lytte intenst (regel 5), gå sikker fart (regel 6), hvilket betyder at du skal kunne vige hurtigt så du er nødt til at have styrefart på båden, , og du skal afgive lydsignaler(regel 35 pkt.c),.
Har du en radar SKAL den anvendes, har du AIS gælder det samme.

Er du nær kysten og lidt usikker på land og dybde så gå på dybere vand og afvent, lægger du anker skal du stadig give lydsignaler og have dine lanterner tændt.
Pas ekstra meget på hvis der er en sejlrute(trafiksepareringszone) eller færgerute, hold dig så langt væk fra dem som muligt.

Se lidt mere her http://www.sejlsikkert.dk/Soevejsregler.aspx der kan du også læse reglerne i en korthåret version.

Hent vejrudsigten for det område du skal sejle i, er der tåge så bliv i havn og afvent,
prøv dine lanterner af inden du kaster los,
sørg for at have nogle tågehorn med,(spraydase med horn, almindeligt til at blæse i, eller et elektrisk horn, planlæg din sejlads så du ved noget om på forhånd hvor der mulighed for at søge sikker ankring eller havn.

Sejl klogt!
/Martin

Yachtskipper Martins billede

Så kom jeg lige i tanke om en oplevelse jeg havde midt i oktober på Øresund nordud fra Nordhavnen, der var det tåge med en sigtbarhed på under 25 m, så jeg gik for motor med ca 1,5kn, sejlene beslået så man kan holde udkig.
Her mødte jeg et stort antal mindre og større motorbåde( lystfiskere) over 50 både hvoraf bare en havde lanterner tændt og ingen der gav lydsignaler, skræmmende fordi flere stadig havde trang til at vise motorkraft og gik alt for stærkt og for klos.

Det er på tide at der indføres krav om uddannelse for at færdes uden for swimmingpoolen.

Som min far sagde til mig da jeg var barn, "Martin du kan stole på at den sidste idiot ikke er født endnu!" og det må jeg jo give ham ret i er sandt.

Peter Henrik Tramms billede

SÅ sandt så sandt desværre Sad(

Trine Søes billede

Når det er tåget, er det vigtigt at tænke på din og besætningens sikkerhed. Redningsvest er selvfølgelig et must. Selvom du kan tænke, hvad hjælper det at udsende et lydsignal - så er det faktisk vigtigt, både for din egen og andre bådes sikkerhed. Så frem med tågehornet!

Annonce