Skibslak

Trine Søes billede
4.5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4.5 (2 stemmer)

Jeg har nogle træhåndtag på båden, der skal slibes ned og have en gang lak. Men hvornår kan jeg gå i gang med dette? Jeg tænker mest på, at det vel skal være en vis temperatur udenfor for at kunne tørre ordenligt op?

Hvilken skibslak er i øvrigt den bedste?

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Jens Møller Jensens billede

Hej Trine,

ja, desværre skal der både temperature og fugtighed være nogenlunde, hvis det skal gå godt. Det er lidt forskelligt hvad kravene er, alt efter hvilken lak du bruger, men jeg tror det kan generaliseres nogenlunde til minimum 10 graders varme og maksimum ~65% relativ luftfugtighed.

Med hensyn til relativ fugt er det godt at være opmærksom på, at det er en meget temperaturafhængig størrelse, og at de fleste instrumenter desuden har en usikkerhed på +/- 3-5 %, så hvis du vil måle den (og måle bare nogenlunde rigtigt) så skal det være på stedet, og oven i købet med et godt instrument.

Lige for tiden ville jeg være mere bekymret for fugtindholdet i selve træværket. Du kan jo eventuelt anskaffe dig en fugtmåler til træværk - fås i diverse bygge-bikse til omkring en 100-kroneseddel og så ellers deropad, hvis de skal kunne andet, mere og bedre. Har set en udgave til 69 kr. hos Harald Nyborg, 75 kr. hos Flügger, 129 kr. hos Biltema osv., og professionelle udgaver til byggematerialer generelt til 2500 kr. andre steder Hvis du måler selve træværkets fugtindhold skal det ligge under ~12-14% før du går i gang.

Mvh. Jens

Michael Rønnovs billede

Hej Jens.

Vedr.:Hvis du måler selve træværkets fugtindhold skal det ligge under ~12-14% før du går i gang

Vi går efter 8 til 10%
Så er der taget højde for usikkerheden i div. instrumenter.
Samme regl bruges til træværk på hus/ skure/ og andet træværk omkring vores bolig.

God forklaring !!

Annonce