Maling og polering i påskevejret

Anders Ts billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)

Hej

Jeg er i den situation, at jeg skal have søsat min båd den 28. april, men da jeg desværre har båden liggende i den anden ende af landet (det vrimler ikke just med billige havnepladser på sydfyn), har jeg planlagt at få lavet al klargøring i påsken, så jeg er fri for at pendle frem og tilbage de næste par uger.

Desværre lader vejrudsigten ikke ligefrem til at være optimal.

Mit spørgsmål går på hvorvidt jeg kan bundmale og polere i det vejr de melder (temperatur 5-8 grader), og stadigvæk få et optimalt udbytte. Jeg har læst databladene igennem, og de siger at 5 graders overflade temperatur er tilstrækkeligt, men de nævner ikke noget om nattefrost. Til gengæld bør søsætning angiveligt foregå inden for 2 uger.

Jeg benytter Hempel Basic bundmaling, og Hempels rubbing liquid/voks.

Er der nogen som har erfaringer med klargøring under de forhold? Min sommertur i år kommer til at ligge i uge 31-32-33, og det er derfor ret vigtigt at der ikke når at danne sig for meget begroning inden da.

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
HOs billede

Hej Anders
For lige at forstå det rigtig.
Bor du på sydfyn og vil have båden liggende i Nibe nordjylland?
For de rejsepenge kan du næsten købe en havn selv:-))
En ting der ikke dutter, er at polere i regnvejr, det må ikke have regnet noget tid før og helst ikke lige bagefter.
Med hensyn til bundmalig, så køb et par Harald Skrald presseniger - af de klare, og hæng dem rundt om båden.
Det skal ikke meget sol til før temperaturen stiger 3 - 5 grader hurtigt.
Du skal også tænke på dug, duggen skal være helt væk før maling.
Er der ikke mulighed for havnekran hvor du får plads?
Jeg lader båden ligger i vandet om vinteren, sejler til Bogense sidst i maj, op fredag og i igen mandag morgen.
De har kran, højtryksrenser der vil noget, stativ og varm og godt vejr, og båden er nyrenset / malet til ferien.
Måske et alternativ til en stresset kold påske ?
mvh
HO

Jens Møller Jensens billede

Hej Anders,
Hans Olsen har helt ret i sine kommentarer. For Hempels Basic er minimumtemperaturen 5 grader, og du skal regne med, at overmalingsintervaller og tørretider fordobles for hver 10 grader temperaturen er under det anbefalede, som er 10-20 grader. Ved 5 grader er intervaltiden for bundmalinger minimum 16 timer, forudsat at fugtigheden ikke er højere end 65% r.h., dvs. ordentligt tørvejr.
Hempel giver ikke nogen retningslinier for Liquid Rubbing og voks (ikke nogen jeg har fundet i hvert fald). For rubbing liquid tror jeg ikke temperaturen er et stort problem, men der må som Hans skriver ikke være for megen fugt. For voks skal både fugt og temperatur være på plads, ellers får du ikke tilstrækkelig vedhæftning (dårlig filmdannelse).
Mvh. Jens

Christian von Leck Østergaards billede

Hej Anders

Måske skal du prøve at tjekke priser og havnepladser igen, krisen har fået priserne langt ned og de fleste ventelister er væk. Men det løser ikke problemet med bundmaling.

Da jeg undersøgte mulighederne i Kaløvig Bådehavn i vinteren 2010-11 kostede en plads 55.000 kr. og der var en venteliste. Nu er ventelisten væk og prisen er under 30.000 kr.

Altså jeg er cool, jeg venter lidt endnu, jeg tror prisen kommer længere ned, jeg har lejet en plads for et år af gangen.

MVH

Christian

Skipper Nic.s billede

Hej Anders.
Jeg vil prøve at holde mig til dine spørgsmål.
Jeg mener det kun er en fordel, at bruge liquid/voks når temperaturen er lav. Du får lidt længere "åben tid" inden du skal pollere efter. Havde det været fast vox stiller sagen sig anderledes. Mht. temperaturen forholder det sig sådan, at overfladen helst skal holde samme temperatur eller stige, ind til du er færdig med at smøre ind. Falder temperaturen til under dugpunktet, får du en fugtig overflade, og du kan ikke fortsætte.
Dette samme gælder når man skal male, og i særdeleshed hvis du skal lakere. Så risikere man at lakken bliver mat, eller ikke hæfter ordentligt. Dugpunktet er en funktion af temperatur og luftfugtighed, og ikke helt let at håndtere. Du skal have et hygrometer + thermometere og en dugpunkts tabel. (kan du få hos mig)..
Vedr. Hempel Basic bundmaling: Der gælder desværre samme regel for Anders, som for alle andre. Det dur ikke hvis du venter mere end 14 dage. Malingen bliver så hård at den ikke kan udskille de stoffer, som skal beskytte båden. Men hvem siger at en båd absolut skal bundmales, der er gået total religion i den sag. Smid den i vandet og se tiden an. Er den for langhåret til sommertogtet (hvilket jeg tvivler meget på) så hiv den op på slæbestedet, og giv den en gang tryk-vand. Husk, der er rigtig mange penge i at sælge bundgift. Heldigvis er de unge mennesker i dag meget miljøbevidste......

HOs billede

Hej Skipper Nic
Jeg er nok lidt fattesvag, og kan ikke helt tyde dit indlæg.
Hvad mener du med:
"Jeg vil prøve at holde mig til dine spørgsmål"
Gør de andre indlæg ikke det?

Hvad mener du med:
"Dette samme gælder når man skal male, og i særdeleshed hvis du skal lakere. Så risikere man at lakken bliver mat, eller ikke hæfter ordentligt"
Er det bundmalingen du kalder for lak? eller er du ovre i noget helt andet?

Du pointerer kraftig:
"Du skal have et hygrometer + thermometere og en dugpunkts tabel"
Kan man ikke bundmale uden dette?

"Men hvem siger at en båd absolut skal bundmales, der er gået total religion i den sag"
Hvor ofte bundmaler du ? og hvilken bundmaling bruger du ? det lyder spændende hvis du har noget der holder i flere år.

Denne sætning forstår jeg altså ikke meningen med i forbindelse med råd om bundmalig:
"Heldigvis er de unge mennesker i dag meget miljøbevidste......"

Mange hilsner
HO

Skipper Nic.s billede

Hej Hans 0

For det første, var mit indlæg ikke til dig.

For det andet,  ja det har du fuldstendig ret i.

For det tredie, er du selvskrevet elle betalt orakel her på Sejlnet.dk ?.

Fortsat god påske.

Anders Ts billede

Hej
Tak for de mange svar, i har fart på herinde.

For lige at starte fra toppen, så har jeg båden liggende i Nibe, Nordjylland, hvor jeg købte bådplads for 7 år siden. Jeg er sidenhen flyttet til sydfyn, hvor jeg endnu ikke har fundet en bådplads til en fornuftig pris. Da jeg er studerende, og bliver færdig næste sommer, er det heller ikke noget jeg har lagt al for meget energi i.
Havnen har ikke egen kran, og derfor kræver søsætning en vognmand. Hvilket er billigst og nemmest, hvis det foregår i samlet flok.

Med hensyn til polering, kan jeg forstå på jer at det primært er fugt jeg skal passe på med. Så vidt jeg kan se på vejrudsigten, bliver der nogen timer i morgen hvor temperaturen er over 5 grader, og luftfugtigheden under 60 %, så der vil jeg forsøge at få den poleret. Afrensning og så videre klarer jeg i dag.

Med hensyn til bundmaling, vil jeg godt slå fast at det i hvert fald ikke er noget jeg springer over, vi har vist alle set hvad en sæson uden bundmaling kan gøre ved en båd.

Jeg er godt klar over at tørretiden bliver kraftigt forlænget med temperaturen, men det er heller ikke det store problem. Jeg giver kun båden 1 lag, og så 2-3 lag på ror og i vandlinje, men det kan jeg klare dagen før søsætningen.

Jeg synes ikke der var nogen af jer som svarede på om det kan blive et problem hvis temperaturen sniger sig under frysepunktet efter båden er malet?
Lige nu hælder jeg til at vente, også fordi der så kommer til at gå mere end 2 uger før jeg kan få båden i vandet.

HOs billede

Som jeg læser det i den lille søstærke, så står det min 8 timer inden næste påføring, men ingen max grænse for hvor længe man kan vente?.

Basic
En blød, kobberbaseret bundmaling som beskytter mod begroning på både af
glasfiber og træ. Findes I fire velkendte farver *.
Min. påføringstemperatur 5°C
Temp Tørretid Overmaling Fortynder/ Strække- Værktøj
(min/max) Rengøring evne
10°C 8 timer 9 t – ingen 808 12,8m²/l
20°C 4 timer 5 t – ingen

Skipper Nic.s billede

???

Skipper Nic.s billede

Hej Anders.
I Hempels lille bibel har de mange gode råd, bla.: hvis du er i tvivl om det er for fugtigt, og ikke kan måle dig til det. Så prøv at gøre et lille stykke vådt, hvis ikke fugten er væk efter 15 min. er det for fugtigt i vejret..

Vedr. bundmaling, underkender jeg ikke virkningen. Jeg påpeger bare at tingene også kan gøres på anden vis...
Som Trine skriver har temperaturen kun den virkning, at malingen bliver så sej, at den kan være svær at trække ud, (strækker ikke så langt) derfor anbefaler Hempel at dåsen holdes opvarmet..
Hvis du er interesseret, så har jeg bogen som PDF fil, skriv privat til mig så kan jeg maile den til dig...

Trine Søes billede

Så vidt jeg har kunnet studere mig frem til, så går det kun udover tørretiden på bundmalingen. Derudover har bundmalingen en tendens til at blive tykkere ved lavere temperaturer, der gør det lidt svære at påføre.

Selv vil jeg heller ikke sætte en båd i vandet uden bundmaling.

HOs billede

Hempels “Den Lille Søstærke”, som du kan bruge som en hjælp til enhver maleopgave. Alt om maling og vedligeholdelse af sejlskibe og både i forskellige materialer. Kendt af alle sejlere.

http://kortlink.dk/at9a

Kim Haslund Andersens billede

Det er bare at gå i gang når vejret byder det .... sådan en omgang polering og bundsmørring af en IF'er er overstået på under 4 timer.

Jacob Laugesens billede

Med Hempels Mille Extra kan der gå op til ni måneder fra den er malet til den kommer i vandet. Hempels konsulent anbefalede bare at skylle bunden med ferskvand før søsætning for at bløde malingen op. De har netop lavet malingen så man faktisk kan male bunden efter optagningen så man hurtigere er klar om foråret.

Jeg har ikke lige kikket på basic malingen men det burde stå i den lille søstærke.

Annonce