Elspil strejker - gode råd søges

pgrimstrups billede
0
Din bedømmelse: Ingen

På sidste sejlads holdt mit dejlige men sikkert alderstegne elspil op med at virke. Der kom en ret svag snurren fra motoren, men spillet drejede ikke. Jeg fik fat i håndtaget og kunne uden problemer betjene spillet med det. Efter nogen tid, nok mindst 1/2 time, prøvede jeg knapperne igen og heldigvis fungerede spillet normalt. Jeg har overvejet, om der er en termosikring, men synes egentlig ikke, jeg havde brugt spillet inden - havde blot hejst storsejlet og trimmet sejlene nogle få gange - andre ture har brugt spillet meget mere intensivt - men det var en af dagene med høj temperatur.
Spillet er et Harken 44 2-gear. Båden og måske spillet er fra 1992, en Dehler 36 CWS.
Har nogen et forslag til, hvad der kan være galt eller hvad jeg bør undersøge. Selv om spillet virker lige nu vil jeg helst have det undersøgt. Jeg vil også meget gerne have råd til fornuftig vedligeholdelse.

På forhånd tak, Peter

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Jens Kochs billede

Hej Peter

Det er sikkert relæet der skal skiftes. Jeg har selv været ude for det med mit ankerspil, kontakterne i disse relæer er ikke lavet "som i gamle dage" med et ordentligt sølvlag på kontaktpladerne, - i dag er det for billigt lavet.

Du kan læse om problemet, og se kantakterne der er brændt, i min bog:
http://www.sejlershoppen.dk/Products/ProductInfo.aspx?productid=1882

Hilsen Jens koch

pgrimstrups billede

Hej Jens

Tak for dit råd. Jeg tror nu, at mine relæer er lavet "i gamle dage", men det var alligevel også dem, jeg havde mistanke til.

Jeg har nu haft noget af det skilt ad og fandt en anden og ret elementær forklaring. Den store tilledning til kassen med relæer m.m. sad simpelthen løs. Når den ikke gav ordentlig forbindelse, trak relæet ikke effektivt og spillet kørte ikke - ret heldigt, for 70 A igennem den løse forbindelse ville ikke være sund. Nu har jeg strammet forbindelsen og spillet kører som det skal.

Der er sværtning (lidt, ikke slemt) omkring den dårlige forbindelse. Bør jeg skille det helt ad og slibe kontaktområdet rent?
Jeg kan se, at bolte m.m. i strømbanen er indsmurt i noget fedt. Bør jeg forny fedtet og i så fald, hvad hedder sådan noget "elektrisk fedt"?

Mvh Peter Grimstrup

Jens Kochs billede

Hej Peter

Fint! og nej, du behøver ikke slibe kontakterne hvis det ellers virker.
Gamle relæer er lavet med et bedre sølvlag i kontaktfladerne, og hvis det virker skal du ikke slibe dette sølvlag, du resikere blot at sølvet bliver slebet væk, og så vil kontakterne hurtigt være ødelagte.

Du skal blot smøre lidt fedt på forbindelserne efter at de er fastspændt, ikke inden, idet fedt leder ikke.
Brug eventuelt silikone fedt (ikke silikone gummi), det kan du købe mange steder, det fås i en tube.
- det er for at holde fugten væk.

Hilsen Jens

pgrimstrups billede

Hej Jens

Det var nu ikke relækontakterne, jeg tænkte på at slibe. Den løse forbindelse var +12V kablet fra batteriet, nemlig ved den bolt, der spænder dette kabel til kassen med relæ'er. Jeg har blot spændt bolten, men overvejede om de gnister, der er spunget men forbindelsen var løs, kan have afsat noget, der bør fjernes. Der er nu forbindelse, som er god nok til at drive spillet, men derfor kunne der jo godt sidde noget, der bør slibes væk.

Mvh Peter

Jens Kochs billede

Hej Peter

Fint fint, det er noget andet.

Og ja, det er fornuftigt at rense kontaktfladerne til kabelforbindelserne til relæet.

Hilsen igen
Jens

Annonce