Inverter eller Gas

Annonyms billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)

File 6392

Jeg har simpelthen her i vinter, brugt oceaner af tid på at finde en løsning, på et alternativ til installation af traditionel gas til madlavning. En af løsningerne kunne være at bruge Inverter / UPS med evt. indbygget lader. Det kniber dog at overbevise mig selv om det nu også er den rigtige beslutning. Jeg har prøvet at beregne mig frem til et AMP. forbrug på mine batterier for at omsætte 12V til 230V med et forbrug på 3900W til 2 induktionskogeplader, det er ikke lykkedes med overbevisende sikkerhed.

Jeg er helt sikker på, at der herinde findes et geni der kan enten sige GO / NO GO. Jeg har i øjeblikket 2 forbrugsbatterier der sammenlagt er på 280AMP og 12V. HJÆÆÆLP Shock)

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Kim Ø. Hermansens billede

Hej,

Alene uden tab i inverteren skal du jo regne med at trække en strøm på 325A! (ved 12V - for at kunne levere 3900W).
Hvis du har 280Ah batterier kan du altså køre i ca. 50 min...

Jeg tror du skal satse på gas...

Michael C.s billede

Hej Kim.

Den ligning er jeg også kommet frem til, (3900/12=325A) men når du nu har fået lavet 230V skal du jo kun bruge 16.9A for at opnå 3900W - Det kan måske ikke sættes sådan op eller hvad, det er derfor jeg kommet er i tvivl.
Uden tvivl er gas godt i mange hensender, ulempen er at det kan blive utæt og så går det galt - ombord på en båd er der mange luftarter og hvis udluftningen halter er omsændighederne og konsekvenserne fatale. Et af affaldsprodukterne er jo også vand.

Kim Ø. Hermansens billede

Jo, den er desværre god nok...
På 12V-siden skal du trække 325A for at få 3900W.
Rigtigt nok kun 16,95A på 230V-siden... Men dine batterier sidder jo på 12V-siden.

Michael C.s billede

Der kan man se, den lille kommentar at batterierne sidder på 12v siden sætter det hele i sammenhæng. Jeg har simpelthen stirret mig blind på den ide på 230v siden at det ikke lige er faldet mig ind. Tak for losset Shock) - jeg må igang med kobberrør og slange.

Trine Søes billede

Jeg synes gas fungerer helt problemfrit. Vi tog en opgradering fra spritkomfur til gaskomfur sidste sæson (2011). Det var bare en lettelse!

Når vores komfur ikke er i brug afmonteres gasflasken, og placeres i kistebænken i hækken. Vi overvejer dog at trække en slange fra pantryet til hækken, så man bare skal åbne og lukke for gassen. Fordelen ved gas er, at du ikke trækker på bådens batterier. Du kan have en reserveflaske ombord. Plus du ikke er afhængig af at gå i havn, hvis du skal lave mad.

Michael C.s billede

Hej Trine.
Herhjemme kunne jeg ikke finde på at bruge andet en gas til madlavning- det er nummer et. Induktionspladerne virker efter samme princip, når de er tændte er der varme med det samme og vand bringes til kogepunktet ligeså hurtigt som gas - dog er forbruget af strøm relativt stort. Når så ens båd er fra 1990 er der lidt nemmere regler for hvordan gas-installationen må udføres i forhold til nyere både - så i har måske en pointe der... Sprit er ikke så effektivt.

Michael C.s billede

hvilken type gas er så det i bruger?

Bent Hansens billede

Der bruges kun F-gas = flakegas enten de små blå flasker eller de små gule fra Kosan, men husk, at det er to forskellige gasregulatorer der bruges, du kan ikke have både en blå flaske og en gul kosan flaske de kræver hver sin gasregulator. Alle samlinger tjekkes med sæbevand for utætheder inden ibrugtagning. BRUG ALDRIG ANDET, ingen fedtstoffer kun sæbevand.

Bent.

Trine Søes billede

Jeg har købt sådan en lille blå gasflaske på tankstationen. Man skal huske at købe en hætte/adaptor, så den passer til flasken. Spørg i camping eller bådforretningen - de ved, hvad du skal bruge.

Michael C.s billede

Er der til en måned eller ??.
Jeg havde forestillet mig en 3 - 6 kg af de der meget lette flasker Kosan/Bp

HOs billede

Hej

Vi bruger ikke en hel 3KG. om året.

Michael C.s billede

Ikke mere, det lyder da fint. Egentlig havde jeg forestillet mig et større forbrug, men det er jo selvfølgelig igen relateret til hvor tit man bruger det, og ligger man i havn bruger man jo landstrøm.

Bent Hansens billede

Husk at monterer en læk søger mellem gasflasken og de forbrugende apparater, det kræver loven. Se denne side, der er det skåret ud i pap. http://www.kjoeller.com/gasinstallationer.htm

Bent.

Michael C.s billede

Jeg er simpelthen så heldig at præcis lige neden under der hvor gaspladerne skal sidde, der er der plads til af flasken også kan stå- så egentlig er det kun et spørgsmål om 1 meter, men derfor skal der selvfølgelig stadig sidde en læk søger.

Christian von Leck Østergaards billede

Der er også den mulighed at du installere komfur på landstrøm. Og skulle du så ankre er aftensmaden brød og pålæg. Det giver et problem med morgen kaffen...

Jeg mener at en gasinstallation altid skal udføres, eller tjækkes, af en VVS-mand.

Min gasinstallation står åben hele sæsonen, den er udført af fagmand med alle de sikkerheds dimser der skal til.

Husk at gas er tungere end luft, så gasalarmen skal sidde nær gulvet.

MVH
Christian

HOs billede

Problemer med morgenkaffen - har du aldrig hørt om forlængerledning

Christian von Leck Østergaards billede

Aaaah! Du tar´gas på mig...

HOs billede

Nej Christian - jeg tar´ strøm på dig Smile)

HOs billede

Hej

At overveje 230V er noget ved siden af, efter min mening.
Hvor ofte hører man om ekplosion i båd pga. gas, næhh aldrig.
Husk du skal have dine gasflasker anbragt i en lukket beholder med afløb ud i det fri, også ekstra flasker du har med.
Jeg lukker altid for gassen, det skal konen nok huske mig på, og altid når jeg lige var kommet under dynen.
Defor har jeg installeret denne enhed:

http://949120c.shop12.eseller.dk/pi/Truma_lukkeventil_med_fjernbetjening_12_V_8_mm__14798_2092.aspx

Så kan hun sgu selv åbne og lukke Smile

mvh

HO

Michael C.s billede

Du indleder med at skrive " At overveje 230V er noget ved siden af", mener du derved at det er uovervejet eller at det vil være forkert ?.Tanken om 230V egentlig i form af en generator, har jeg villet bruge igennem lang tid, men hvad du ikke ved er at det også har skullet været brugt til andet end til madlavning/kaffe med mere. Jeg har den fornøjelse at være dykker og tanken dengang var et jeg ville investere i en kompressor så jeg selv kunne fylde flasker og ikke skulle i land hver dag for at fylde. Med en oliefri el-kompressor får man renere luft på flaskerne, og man slipper samtidig for at skulle have benzin med på turen, men det var dengang.

HOs billede

Michael
Jeg mener det vil være spild af penge og energi, hvis formålet var at undgå "ulykker" da gas til husholdning ikke er farligt at bruge i en båd.
Nu meldte historien jo ikke noget om kompressor og dykkerudstyr, det er jo en helt anden sag.
mvh
HO

HOs billede

Vil du vide lidt mere om gas, så læs her:

http://www.danskebaadejere.dk/da/rundt%20om%20baaden/under%20daek/gas%20ombord/ofte%20stillede%20spoergsmaal%20paa.aspx

Michael C.s billede

Ja jeg er faldet tidligere over de spørgsmål, og især nr. 7 der siger at der ikke findes noget fælles register over ullykker med gas, her i norden, så egentlig ved man ikke rigtigt noget - det kan ihvertfald ikke dokumenteres.

HOs billede

Kan ikke dokumenteres - nej det er fordi det sker så få ulykker:

"Sverige har man den holdning (citat fra Sweboat, den svenske brancheorganistation): ”Antallet af ulykker er så lille, og skaderne ved de få ulykker, der er, er så minimale, at det ikke retfærdiggøre det store arbejde en central registrering ville være”.
Vi (Kjøller) har selv været involveret som rådgivere i 4 ulykker i de sidste 16 år, hvor af der kun skete personskade (en knust hæl) samt brandsår i en ulykke, samt punkterede trommehinder i en anden. "
mvh
HO

Michael C.s billede

Præsis

Trine Søes billede

Hey hvad blev der af de sjove smileys ;o)

HOs billede

Borte tog de glade smileys Smile

Annonce