Fald & Reb

Sanne Larsens billede
3
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 3 (1 stemme)

Jeg har en lille båd, og jeg har tænkt på at skifte fald og tovværk ombord. Er der nogen, der har nogen erfaring med skiftning af fald?

Hvad skal jeg tænke på? Hvor tit bør man skifte fald og tovværk ombord?

Gode råd modtages gerne, da det er første gang, jeg skal prøve.

Sanne

Kommentarer

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.
Ryding Maritimes billede

Skift af fald og tovværk

Hej Sanne

At skifte fald og tovværk, kan være alt fra helt enkelt til et mareridt.
Løber fald m.m inde i masten, så kan der være udfordringer i forhold til hvis de løber på ydersiden af masten.
Det svært at sige noget generelt om hvor ofte fald og tovværk bør skiftes. Det afhænger bl.a hvor meget og hvordan der sejles. Men er der skader bør det skiftes.

Nu skriver du ikke hvorfor du ønsker at skifte fald og tovværk, men husk at tovværk som ligner noget der bør skiftes kan ofte "forvandles" med en tur i vaskemaskinen.
Afmonter tovværk og evt. rigdele, læg det i et pude- eller dynebetræk og kør en tur på et 30/40 grader program, tilsat alm vaskemiddel.
Der er nogen der ofrer skyllemiddel, men spar det (og naturen), der går ganske kort tid i det maritime miljø, så er effekten af skyllemiddel væk.

Med nyvasket tovværk ude af vaskemaskinen, er der gerne en ½ times hygge med at vikle det fra hinanden. Mens du har fat i tovværket så se efter skader, som kan berettige en udskiftning.

Mht fald der består af wire og tovværk, bør du ikke vaske i maskine, men en balje med biotex dur også. Skyl grundigt.

Har du fald der er wire splejset med tov, kan du overveje om du skal skifte det hele til tovværk. Blot skal tovværk have en tilstrækkelig styrke, og bør være af en type der ikke "strækker" sig for meget. Yderligere skal det hjul der sidder i masten som faldet kører over evt. skiftes så det passer til tovværk.

Tovværk der løber inde i mast eller bom og lign. kan drille lidt når det skal skiftes/afmonteres. Dvs det driller typisk når det skal monteres Smile
Bind en tynd og stærk snor (murersnor eller lign) i enden på det tovværk du trækker ud af bom eller mast, og træk så tovværk ud stille og roligt.
Når enden af det oprindelige tovværk kommer ud, har du også enden af den tynde tråd, den bruger du når du skal montere det nye tovværk.

Inden du starter på sådan en opgave kan det være en idé lige at tage et par noter og evt billeder af hvordan det sidder oprindeligt, det vil være en stor hjælp når man "farer vild" i alt tovværket.

Og til sidst, det naturligvis lettest og (mindre farligt) at udføre denne type arbejde med masten afmonteret og lagt på et par bukke.

Håber det kan hjælpe dig videre, god fornøjelse.

Mvh
Jacob Ryding

Zeuss billede

Hvilken brudstyrke skal man gå efter på tovet til fald?
Min mast er fem meter og bommen to... Jeg sejler i en lille 17 fods og det er kun hyggeture i forholdsvis roligt vand...
Jeg har set dem fra 300 til 3000 så er pludselig meget i tvivl...

Annonce