Sejlnet anmelder brætspillet Skipperrace

Trine Søes billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)

 

Sejlnet.dk har testet sejlerspillet Skipperrace. Skipperrace er et brætspil udviklet af firmaet Acandu. Skipperace kan spilles af 2-4 spillere og fra 8 år og opefter.

Vi startede naturligvis med at sætte os grundigt ind i spillerreglerne for Skipperrace. Der medfølger en spillevejledning på dansk, og den er ikke svær at læse. Det er nemmest at forstå spillereglerne ved først at pakke hele spillet ud, så man kan se spilleplade, logbog, havnepas, opgavekortene, havnekortene, juniorkortene, sejlbådene og vindpointpladen.

File 2878

Pak hele spillet ud inden du læser spillerreglerne

Vi prøvede først at læse reglerne uden at kigge på de nævnte ting, og så er det forvirrende. Så frem med hele spillet, når I læser spillereglerne. Ved det første spil blev vi dog nødt til at læse reglerne undervejs - nok mest fordi vi var opsatte på ikke at spille Skipperrace forkert.

Der sejles i området omkring Fyn

Spillet har en spilleplade, der viser et søkort over Fyn og området omkring. Der er en række velkendte havne såsom Nyborg, Bogense og Åbenrå, man kan besøge undervejs i spillet. Man starter spillet med at vælge en hjemhavn. Valget sker ved hjælp af den medfølgende terning, der har en række symboler, hvorfra man kan vælge en hjemhavn udfra symbolet. Havnene på spillepladen har tilsvarende symboler. Når hjemhavnen er valgt begynder spillet for alvor, og nu skal der svares på spørgsmål for at komme frem til næste havn.

File 2884

Der vælges hjemhavn efter terningens symbol

Forskellige sværhedsgrader

Spørgsmålene er inddelt i 3 forskellige sværhedsgrader, der er angivet med farverne grøn, gul og rød. Farverne svarer til de sømærker, man støder på undervejs på sin sejltur. For at kunne sejle videre til næste sømærke eller havn, skal der svares rigtig på et spørgsmål.

File 2883

Der er 3 forskellige sværhedsgrader af spørgsmål, der stilles undervejs, når sømærkene på pladen rundes

Havnekort og proviantkort skal bruges, når du anløber en havn. Man kan få flere havnepas og proviantkort ved at svare rigtig på havnekort, mens man er i havn.

File 2882

De grønne proviant og havnepaskort kan kun opnås i havn

Kvaliteten af alle kort i spillet er rigtig god, de har en god tykkelse og er lamineret. Det er et klart plus, at kvaliteten af selve brættet og kortene er god og modstandsdygtig overfor lidt vand og fugt. Med andre ord spillet går ikke i stykker efter kort tids brug.

Vindretningen bruges til at score ekstrapoint

Undervejs skifter vindretningen i spillet. Vindretningen bruges til at bestemme, om man får ekstra point for at sejle i en bestemt retning. Vi synes, at vindpointsystemet var det mest forvirrende ved Skipperrace.

File 2877

Man kan opnå ekstra point ved hjælp af vinden

Ved en given strækning kan man nemt komme til at sejle bidevind og foran for tværs, og så er det lidt op til de andre spillere om, man skal have vindpoint. Men på den anden side er det en rigtig god måde at få trænet, hvad det er man sejler, når vinden kommer fra en given retning, og man selv skal i bestemt retning. Igen er det lærerige element indtænkt i brætspillet, og det skal spillet alligevel have ros for.

Børn kan også spille Skipperrace

Spillereglerne har endda taget højde for flere vinkler på Skipperrace. Det vil sige alternative måde at spille Skipperrace på. Eksempelvis hvis børn skal være med til at spille Skipperrace, så skal man udelukkende anvende de gule juniorkort.

File 2886

De gule junior kort med 3 forskellige sværhedsgrader på

Spørgsmålene på juniorkortene er igen inddelt i 3 forskellige sværhedsgrader. Mange af spørgsmålene på juniorkortene henvender sig til optimist eller jollesejlere.

File 2874

En plade med en optimistjolle skal blandt andet bruges til nogle af junior spørgsmålene

Færdigheder som knob, udstyrsnavne på en optimistjolle, vigeregler og vindbegreber bliver testet. Selv nogle af spørgsmålene kan få voksne sejlere til at tænke sig om. Så selv om der spilles på juniorniveau, er spillet stadig udfordrende for både børn og voksne.

Sejlnets vurdering

Skipperrace er et lærerigt spil samtidig med, at det er sjovt at spille. Den kombination kunne mange brætspil lære af. Det er praktisk at få støvet sin sejlerhjerne af inden sæsonen, så man er klar til at genkende sømærker og kan binde forskellige knob. Spillet er oplagt, hvis man er igang med at tage duelighedsbevis og vil træne navigationslys, sømærker, knob og vigeregler. Vi ville faktisk have ønsket, at spillet havde været på markedet, da vi tog duelighedsbevis.

File 2887

Havnekortene er perfekte til at træne navigationslys, vigeregler og sømærker

Efter vi havde spillet Skipperrace nogle gange, begyndte vi at udfordre hinanden med kun spørgsmålskortene. En sjov, let og anderledes måde at spille Skipperrace på.

Det er en klar fordel at have en smule kendskab til sejlads. Så spillet er nok ikke en god idé, hvis du har venner ombord eller i hjemmet, der ikke er det fjerneste sejlsportsinteresseret. Vi er vilde med, at der er tænkt over at både børn og voksne skal kunne spille Skipperrace.

Der er helt klart tænkt over, at spillet skal være pædagogisk og nemt. Skipperrace vil vi gerne anbefale til familien, der er tursejlere og har børnene med. Spillet kan danne ramme om en hyggelig stund, hvor familien er samlet til et lærerigt brætspil. Spillet vil også kunne anbefales til sejlklubber, hvor de unge sejlere i optimistjollerne skal lære mere om udtryk, vigeregler, knob og sømærker. Det er en sjov måde at lære på.

Prisen på Skipperace er 499 kroner. Første antagelse var, at det var en lidt dyr pris for et brætspil, hvis man sammenligner det med et computerspil - hvor produktionsomkostninger er på størrelse med en stor Hollywoodfilm. Der er dog til mange timers underholdning i Skipperrace, og det er spil, man vil kunne tage frem igen og igen. Det, at man lærer brugbare færdigheder, gør i sidste ende, at vi ikke synes, at 499 kroner i for dyrt for Skipperrace. Pengene vil kunne tjene sig ind igen - sammenlignet med hvad det koster at tage et duelighedsbevis.

Acandu, der står bag Skipperrace, har tydeligvist formået at få mange elementer med i brætspillet, der gør det spændende, lærerigt og udfordrende. Sejlnet anbefaler helt klart brætspillet Skipperrace.

I marts måned kan du vinde Skipperrace i en konkurrence her på Sejlnet.dk.

Relaterede Sejlnet artikler

Skipperrace - nyt brætspil til sejlere

 

Foto: Sejlnet.dk

Annonce