Danish Big Boat Series - en ny kapsejladsserie

Trine Søes billede
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 stemme)

Så er der gode nyheder på kapsejladsfronten i 2012. Sejlklubberne bag Big Boat Challenge i Kerteminde, Baltic Sea Challenge i Helsingør, Race RIG-TIG i Rungsted og Aarhus Big Boat Race i Egå har indgået aftale om en række fælles rammer og betingelser for deltagelse i de fire events, der fra 2012 vil indgå i en samlet Danish Big Boat Series. Indtil videre kåres fælles løbsvindere, men en af målsætningerne med serien er, at kvalificere den til en officiel danmarksmesterskabs status - samt skabe en spektakulær, international sejlsportsserie som er attraktiv for deltagere, medier og sponsorer.

File 5389

Danish Big Boat Series bliver en nyhed i 2012

Danmark har tradition for storbådssejlads

Storbådssejlads har tilbage i 80erne været en stor tradition i Danmark, ikke mindst med succesfuld dansk deltagelse i Admiral's Cup, som en af de store begivenheder. Sjælland Rundt og Fyn Rundt gik heller ikke stille for sig i de store år med over 2.000 startende både. Desværre har disse kapsejladser ikke længere samme mediebevågenhed, og nogle af sejladserne er langsomt, men sikkert forsvundet ind i historiebøgerne.

File 5390

Heldigvis er der stadig interesse for at sejle de store og spektakulære sejlmaskiner og i takt med en udvikling af både, blandt andet i Danmark, der kan begå sig, såvel på kapsejladsbanerne som til den årlige sommerferie, er der stigende interesse for kapsejladser for den slags både. Desuden er der også et voksende antal rendyrkede kapsejladsmaskiner på de hjemlige kapsejladsbaner, med internationalt orienterede besætninger, ofte professionelle stjerner med olympisk, America's Cup og Volvo Ocean Race erfaring.

Kerteminde viste vejen

Big Boat Challenge i Kerteminde har været trendsættende inden for denne udvikling, og de har vist vejen og styrket interessen for storbådssejlads - ikke bare i Danmark, men også i vores nabolande. Udviklingen er således gået fra lange distancesejladser til korte intensive kapsejladser, hvor det er muligt at kombinere at sove i land, have det sjovt på vandet, have nogle festlige stunder på land og ikke mindst passe sit arbejde. Et koncept der er populært.

File 5391

Selvom bådene er på vandet og dyste, er der livligt på havnen - her i Kerteminde til Big Boat Challenge 2011

Hvad, hvor og hvordan - Danish Big Boat Series

Serien består af fire stævner og sejles efter et pointsystemet, der skal tilsigte, at vinderen findes blandt de, der har deltaget i alle fire sejladser. Der sejles to stævner i foråret og to i efteråret. Stævnerne er placeret så hensigtsmæssigt som muligt, således at det vil være muligt at deltage i stævnerne uden for store logistiske udfordringer for sejlerne. Der vil være ensartede indbydelser og sejladsbestemmelser, der er udarbejdet i samarbejde med Dansk Sejlunion. Der sejles i faste løb, som er gennemgående i hele serien. Der vil blive sejlet i to faste løb som igen sejles efter DH samt efter en internationale måleregel. Serien er åben for danske og udenlandske både over cirka 35 fod. Øvrige kriterier vil blive angivet i kapsejladsindbydelsen. Her er en kalender over steder og datoer for de enkelte kapsejladser:

Aarhus Big Boat Race   Egå 18.-19. maj 2012

Big Boat Challenge        Kerteminde 26.-27. maj 2012

Baltic Sea Challenge     Helsingør 10.-12. august 2012

Race Rig-Tig                  Rungsted 13.-14. oktober 2012

File 5392

Det er et flot syn når de store både dyster på vandet

Baggrundsinformation

Klubberne bag dette initiativ er Helsingør Sejlklub, Egå Sejlklub/Sailing Aarhus, Kongelig Dansk Yacht Klub og Kerteminde Sejlklub. Klubberne overvejer også et tættere samarbejde med andre skandinaviske og nordeuropæiske serier, og måske med tiden at skabe en nordeuropæisk serie. Den umiddelbare målsætning for 2012 er at få etableret en ensartet serie skåret over fælles kapsejlads- og resultatbestemmelser - eksempelvis to sejldage, faste løbsinddelinger, ensartet prisstruktur, fælles markedsføring, sponsor og pressearbejde.

File 5394

Flere udenlandske besætninger har deltaget i blandt andet Big Boat Challenge

De enkelte stævner vil dog for deltagerne blive oplevet som individuelle events med hver deres lokalpræg og karakteristika, og med individuel tilmelding til de enkelte events på de respektive event sites.

Annonce